Nike Roshe Run Femme

In 1987 was Nike Air geen nieuwe propositie. Lopers waren al bekend met de voordelen van de dempingstechnologie, die voor het eerst verscheen in de Nike Tailwind Nike Roshe Run Femme in 1978. Maar zien is geloven.

Nike Air raakte hoog toen het meer dan een gevoel werd. Nike-ontwerper Tinker Hatfield wilde de baanbrekende technologie zichtbaar maken, zodat hardlopers de dempingsvoordelen beter konden begrijpen. Hij creƫerde de Nike Air Max met Visible Air, waarmee een franchise ontstond die de loop van sneakers voorgoed veranderde.

Het Nike Air Max 2017 Womens verhaal van zichtbare lucht begon niet met Hatfield’s ontwerp. Integendeel, het begon toen David Forland, Nike’s Director of Cushioning Innovation, in 1985 bij het team kwam. In veel opzichten is Forland Adidas ZX 750 Femme de grootste expert in zichtbare lucht ter wereld. Hij is erop gericht om de technologie de afgelopen 30 jaar in onontgonnen nieuwe gebieden te duwen.

Hij is ook de eerste om toe te geven dat de weg naar Air Max zijn deel van obstakels had. In de jaren 80 Adidas Nmd Donna construeerde Forland ingekapselde Air-Sole prototypes met de hand. Hij stuitte op een kritiek moment in de zichtbare luchtgeschiedenis toen hij de zak draaide, waarbij de naden op de boven- en onderkant werden geplaatst in plaats van op de omtrek.

Tijdens het streven naar een groter luchtvolume had Forland nog een aha-moment. Door het schuim tussen de buitenzool en Nike Air Huarache Damen de Air-Sole-eenheid te elimineren, kan er ruimte ontstaan voor een verhoogd Air-Sole-volume. Met dat idee kwam de Nike Air Max 180, de eerste schoen met een 180 graden zichtbare Air-Sole – wat niet gemakkelijk was voor Forland.

Op dat moment hadden de Air Max 1, Air Max 180 en Air Max 90 alle Air-Sole-eenheden in de voorvoet die waren ingekapseld in schuim. Terwijl de zoektocht naar een volledig schuimloze hardloopschoen voortduurde, maakte het team een monumentale ontdekking: een nieuwe Air-Sole-constructiemethode genaamd blow molding.

Deze techniek, Adidas Gazelle Mujer die voor het eerst werd gebruikt op de Nike Air Max 93, maakte het mogelijk om luchtzolen te maken in 3D-vormen die niet afhankelijk waren van luchtdruk. Nu kunnen luchtzolen worden gemaakt om in de kromming van de voorvoet van de schoen te passen. De Nike Air Max 95, die Adidas Gazelle Feminino bestond uit twee afzonderlijke geblazen Air-Sole-eenheden, maakte volledig gebruik van de innovatie en was de eerste manifestatie van zichtbare lucht in de voorvoet.

In 1997 kraakten ontwerpers en ontwikkelaars van Nike de code over het maken van een luchtzool van volledige lengte, waarmee ze een monumentale sprong voorwaarts maakten naar het doel van een volledig schuimloze Air Max. De eerste stap was om een gekoppelde hiel en voorvoet eenheid te bouwen. De volgende taak was om erachter te komen hoe je de gesmolten film lang genoeg vasthoudt om er een driedimensionale Nike Air Zoom Pegasus 34 Mujer 3D-mal omheen te sluiten. Vele prototypen en een kogelentrein later, de Air Max 97 is ontstaan.

Posted in Games